Idén ismét keresett a diákmunka

A koronavírus-világjárvány következtében kialakult gazdasági visszaesés a munkaerőpiac legtöbb szereplőjének komoly nehézséget okozott. Most pedig – az újranyitás idején – az aktuális akadályok leküzdésében fontos szerep jut az atipikus foglakoztatás fontos szereplőinek, a diákoknak.

A vállalatvezetők manapság azt latolgatják, hogy mikor és milyen mennyiségű munkaerőre lehet szükségük, illetve hogy meg tudják-e tartani a munkavállalóikat. Ezek azok a kérdések, amelyek nemcsak gazdasági szempontból fontosak, hanem a szervezetről kialakult kép megtartása, a munkavállalók iránti lojalitás miatt is, legyenek főállásúak, részmunkaidősök, gyakornokok vagy éppen diákok.

A Mind-Diák Szövetkezet – amely országszerte évente közel tízezer diáknak biztosít munkát – tapasztalata szerint tavaly tavasszal a leépítés áldozatai között jellemzően az elsők között szerepeltek a diákok, viszont az elmúlt fél év azt mutatja, hogy az átalakult gazdasági helyzetben éppen ők azok, akikre nagymértékben építenek a cégek.

Már ősztől megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a diákok az otthoni tanulásnak köszönhetően rugalmasabban, több kapacitással tudtak munkát vállalni, a cégek pedig számukra is lehetővé tették az otthoni munkavégzést. Ez a rugalmasság tehát mindkét fél részéről előnyöket hozott, hiszen így azok a diákok is dolgozhattak, akik tavasszal például a hazaköltözés miatt kerültek kényszerpihenőre – közölte Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet vezetője.

Vagyis most biztos pontot jelentenek a fiatalok, akikre sok cég nemcsak a diákmunkában számít, hanem a gyakornoki programoknak köszönhetően a szakirányú ismereteket igénylő pozíciókban is. Egyre inkább bevált gyakorlat ugyanis a cégek körében, hogy a diákszövetkezeten keresztül, kedvező adózás mellett, rugalmas időbeosztással alkalmaznak fiatalokat, akiket később, tanulmányaik befejezése után teljes állásban alkalmazni tudnak.

A Mind-Diák friss kutatása alapján a legnagyobb segítséget az jelenti a cégek HR-osztályai számára, hogy ők átveszik a teljes toborzás-kiválasztást, adminisztrációt, a hatósági bejelentést és a bérszámfejtést is, miközben a partnereik teljes mértékben a diákok, gyakornokok betanítására, a munkájuk szakmai irányítására fordíthatják az energiáikat.

Az iskolaszövetkezet vezetője ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a fentebb ismertetett kedvező folyamatok májustól június elejéig kicsit lassulhatnak, ugyanis a diákok ebben az időszakban érettségi és államvizsga-időszakukat töltik, amikor elsősorban a tanulmányaikra összpontosítanak, hogy aztán nyáron már teljes erőbedobással tudjanak ismét a munkára koncentrálni.

Egy év távlatából azt mondhatjuk, a cégek nagy része belátta, hogy az atipikus az új tipikus a munkaerőpiacon – vélekedik Göbl Róbert.

A cikk forrása: index.huIndex – Gazdaság – Tavaly leépítették őket, idén megint keresettek a diákmunkások

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/barista-coffee-preparation-pouring-6197867/

 

Írd le mit gondolsz róla