Alkalmi munkavállaló bejelentése: Hány napot dolgozhat az alkalmi munkavállaló egy évben?

Hogyan keres pénzt egy alkalmi munkavállaló és milyen formai követelményei vannak egy alkalmi munkavállaló foglalkoztatásának? Mind munkaadói, mind munkavállalói szempontból fontos tudnunk, hogy hogyan foglalkoztatható egy alkalmi munkavállaló és mik az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai.

Cikkünkben minden fontos információt felsorakoztatunk, amit az alkalmi munkák és az egyszerűsített foglalkoztatás keretei között egy alkalmi munkavállalónak tudnia kell. Eláruljuk, hogyan történik az alkalmi munkavállaló bejelentése és miért fontos az alkalmi munkavállaló jelenléti ív kitöltése. Tudd meg, az alkalmi munkavállaló hány órát dolgozhat, az alkalmi munkavállaló hány napot dolgozhat a megadott időegységekben és milyen szüneteknek kell lennie az alkalmi munkavállaló munkarendjében! Hány napot dolgozhat az alkalmi munkavállaló egy évben, miben tér el a turisztikai idénymunka és a mezőgazdasági idénymunka az alkalmi munkavállaló munkakörétől?

Az alkalmi munka szabályai
Az alkalmi munka egy, az egyszerűsített foglalkoztatás keretei között zajló alkalmi munkavállalói státuszban történő munkavégzés. A munkavégzés jellege alkalmi, vagyis többnyire idényhez köthető munkákról (például kiszolgálás egy fagyizóban), egyedülálló eseményekről (alkalmi munka egy rendezvény erejéig) van szó, ahol egy bizonyos napi bevétel alatt a dolgozó nem adóköteles, afölött pedig minden alkalmi munkavállaló számára egységesen meghatározott adót kell fizetni.

Az alkalmi munka nem számít “rendes” munkaviszonynak, vagyis a munkaviszonyhoz nem szükséges klasszikus munkaszerződést kötni – ellenben az alkalmi munkavállaló bejelentése minden munkaadónak kötelessége, ugyanis az alkalmi munka is beleszámolandó az alkalmi munkavállaló szolgálati idejébe. Az alkalmi munka előnye, hogy az alkalmi munkavállaló megússza a szigorú jogi procedúrát és az egészségügyi felméréseket, azonnal kezdhet, ha szükség van rá.

Alkalmi munka hány éves kortól végezhető?
Alkalmi munka alapvetően 16 éves kortól végezhető, de már a 15. életévét betöltött fiatal is lehet alkalmi munkavállaló, ha a feladat elvégzése tanszüneti időszakban történik.

Hány fő alkalmi munkavállaló foglalkoztatható egyszerre?
A magyar törvények korlátozzák, hogy egy munkáltató hány alkalmi munkavállaló foglalkoztatására jogosult egyidőben. Az alkalmi munkavállaló létszámkorlát a következőképpen alakul minden munkahely esetében:

Az a munkáltató, aki nem alkalmaz főállású munkavállalót, egy alkalmi munkavállalót vehet fel;
Idénymunkánál 20 főállású munkavállaló alatt maximum 4 alkalmazott lehet egyszerűsített foglalkoztatott;
20 fő felett a munkavállalók 20%-a lehet alkalmi munkavállaló.

Alkalmi munkavállaló adózás
Az alkalmi munkavállaló után is is kell közteherrel számolnunk, amelyet a munkáltató fizet az alkalmi munkavállaló napi munkavégzése után. Ez az összeg nem áll összefüggésben a ledolgozott órák számával, egységesítve van: 1000 Ft/nap, amelyet minden hónap 12. napjáig kell befizetni minden alkalmi munkavállaló után.

Mi előnyös és mi hátrányos az alkalmi munkavállaló számára?
Az alkalmi munka és minden más, egyszerűsített foglalkoztatás keretei között végzett munka előnye a hosszas megbeszélések, procedúrák elkerülése, amelynek köszönhetően az alkalmi munkavállaló gyorsan foglalkoztatotti viszonyba kerülhet, akár már “holnap” beugorhat segíteni egy strandon vagy fesztiválon. Az alkalmi munka előnye, hogy az alkalmi munkavállaló rövid távon magasabb bérre számíthat, mert a munkáltatónak nem a megszokott közterheket kell fizetnie a utánunk, vagyis nincs szociális hozzájárulási adó, szakképzettségi hozzájárulás vagy munkaerőpiaci járulékfizetés).

Az alkalmi munka hátránya, hogy mivel fix összegű adózás van, habár az alkalmi munkavállaló szolgálati ideje telik, nincs TB jogviszonya. További hátrányos tulajdonság, hogy nincs betegszabadság, táppénz, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság és nincs határideje a munkaidő-beosztás előzetes közlésének sem, tehát az alkalmi munkavállaló nincs olyan szinten biztonságban, mint egy rendes, teljes munkaidős alkalmazott.

Az alkalmi munkavállaló felmondása esetén a munkáltató ebben a munkaviszonyban nem köteles igazolást, értékelést adni, így az alkalmi munkavállaló ott szerzett munkatapasztalata nem hivatalos. Fontos, hogy egy ilyen munka elkezdésekor mindig legyünk tisztában a munkaviszony jellegével: habár rövid távon jobban kereshetünk alkalmi munkavállaló pozícióban, nem ad olyan megbízható anyagi hátteret, mint egy bejelentett, fix munkaidős állás.

Hány napot dolgozhat az alkalmi munkavállaló?
Annak érdekében, hogy elkerüljük a visszaéléseket, a kormány limitálja, hogy hány napot dolgozhat az alkalmi munkavállaló egy év alatt, hiszen ha egy alkalmi munka hátterében gyakorlatilag egy teljes állású pozíció van, az az alkalmazottal szemben és adózási szempontból sem etikus.

Az alkalmi munkavállaló egy évben hány napot dolgozhat?
Abból a szempontból, hogy az alkalmi munkavállaló hány napot dolgozhat, nem mindegy, pontosan milyen munkakörben van bejelentve. Az alkalmi munka és a turisztikai vagy mezőgazdasági idénymunka más munkakör: míg az alkalmi munkavállaló 90 napot dolgozhat, addig az idénymunkás 120-at.

Az alkalmi munka végzésére a következő időkorlátok vonatkoznak:

 • egy naptári évben összesen 90 naptári napra;
 • egy naptári hónapban összesen 15 naptári napra;
 • összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napra vonatkozhat határozott idejű alkalmi munkaviszony.

Az alkalmi munkavállaló hány órát dolgozhat?
Az alkalmi munkavállalók esetében az adózás szempontjából minden bejelentett nap 8 órának minősül, ezt azonban a munkáltató 12 órára bővítheti.

Az alkalmi munka szabályai

 • A munkavállaló számára egyszerűsített foglalkoztatás, így az alkalmi munka esetében is időarányosan jár a szabadság (alapszabadság + életkor alapú plusz napok).
 • Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül végzett munka (bármilyen alkalmi munka, turisztikai vagy mezőgazdasági idénymunka) esetében a bér mértéke maximalizálva van: egy napra szakképzettséget nem igénylő egyszerűsített foglalkoztatás esetén maximum a minimálbér vagy garantált bérminimum kétszeresét lehet kifizetni.
 • Alkalmi munka esetén mentesített összeget határozunk meg, vagyis létezik egy összeghatár, ameddig nem kell SZJA-t fizetni.
 • Szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka esetén a napi minimálbér 130%-ig nem kell fizetni. Szakképzettséget igénylő idénymunka esetén a garantált bérminimum 130%-a a fizetési határ.

  Az alkalmi munkavállaló fizetése
  Az alkalmi munkavállaló számára előnyös, hogy lehet a munkavégzés bármilyen rövid (például egy hétvége egy balatoni lángososnál), az alkalmi munkavállaló bére már aznap – vagy a megbeszéltek szerinti másik időpontban – kifizetésre kerülhet. Az alkalmi munka fizetése igazodik a mindenkori minimálbér és garantált bérminimum összegéhez (ezek a fizetések 2021-ben 4%-ot emelkedtek).
 • Bruttó minimálbér 2021-ben: 167.400 Ft/hó
 • Bruttó garantált bérminimum 2021-ben: 219.000 Ft/hó

Szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka vagy idénymunka esetén a minimálbér 85%-a jár.

 • A bruttó havi minimálbér 85%-a: 142.290 Ft/hó
 • A bruttó heti minimálbér 85%-a: 32.716 Ft/hét
 • A bruttó napi minimálbér 85%-a: 6.545 Ft/nap
 • A bruttó óra minimálbér 85%-a: 818 Ft/óra

Szakképzettséget igénylő egyszerűsített foglalkoztatás keretében a garantált bérminimum értékének 87%-a jár.

 • A bruttó havi garantált bérminimum 87%-a: 190.530 Ft/hó
 • A bruttó heti garantált bérminimum 87%-a: 43.806 Ft/hét
 • A bruttó napi garantált bérminimum 87%-a: 8.761 Ft/ nap
 • A bruttó óra garantált bérminimum 87%-a: 1.095 Ft/óra

Az alkalmi munkavállaló órabére természetesen lehet a megadott minimum összegeknél jóval magasabb is, hiszen minden munkáltató más-más mértékben honorálja dolgozói teljesítményét.

Bérpótlékok alkalmi munka esetén
Az alkalmi munkavállaló tevékenységeire ugyanúgy vonatkoznak az órabérhez viszonyított bérpótlékok, például a túlóra pótlék vagy az éjszakai pótlék. Az alkalmi munkavállaló juttatásai a következő pótlékok:

 • 100% munkaszüneti napi pótlék;
 • 50% vasárnapi pótlék;
 • 50% túlóra pótlék;
 • 15% éjszakai pótlék.

  Az alkalmi munkavállaló bejelentése
  Az alkalmi munkavállaló bejelentése kötelessége minden munkaadónak, hiszen minden alkalmi munka érvényes egy dolgozó életre szóló szolgálati idő számításában. Az alkalmi munkavállaló bejelentése történhet a következő módokon:
 • EFO applikációval, okostelefonon keresztül
 • NAV bejelentés telefonon
 • 20T1042E nyomtatványon

  Alkalmi munkavállaló jelenléti ív
  Az alkalmi munkavállaló jelenléti ív kitöltésével hitelesíti, hogy a megadott időpontokban a munkáltatójánál fizetéséért cserébe munkát végzett. Az alkalmi munkavállaló jelenléti ív tartalmazza a dolgozó adatait (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcíme, TAJ-száma, adóazonosító jele), illetve a munkáltató adatait (név, adószám, székhely). A jelenléti ív rögzíti, hogy mikor érkezett és távozott az alkalmi munkavállaló, hány órát dolgozott le, ezeket pedig aláírásával hitelesíti.

 

A teljes cikk forrása: https://www.penzcentrum.hu/karrier/20210619/az-alkalmi-munkavallalo-bejelentese-hany-napot-dolgozhat-az-alkalmi-munkavallalo-egy-evben-1115483

Írd le mit gondolsz róla