A 2015–2020 közötti időszakban munkaerőpiaci átalakulások zajlottak a mező- és élelmiszer-gazdaság területén. A főbb változásokat az Agrárközgazdasági Intézet az alábbiak szerint foglalta össze:
- A foglalkoztatottak száma 4,1 %-kal nőtt a mezőgazdaságban 2015 és 2020 között. Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma kisebb mértékben ugyan, de szintén nőtt.
- 24 %-kal csökkent a nem fizetett családi és időszaki munkaerő-ráfordítást is magában foglaló éves munkaerőegységgel mért munkaerő-felhasználás ebben az időszakban. A fizetett munkaerő-felhasználás aránya kismértékben növekedett.
- A tesztüzemi adatok alapján mért üzemi fajlagos munkaerő-felhasználás csökkent.
- Egységnyi területre vetítve a legtöbb munkaerőt a hajtatásos zöldségtermesztő gazdaságok használták, számosállatra vetítve pedig a leginkább munkaintenzív üzemtípusok a vegyes gazdaságok és a baromfitartók voltak.
- Az előállított standard termelési értékre jutó munkaerő-felhasználás alapján a legnagyobb munkaerőigény a szőlőtermelő és a zöldséghajtató gazdaságokat jellemezte. Egységnyi standard termelési érték előállításához egy szőlészetnek átlagosan hét-kilencszer több munkaerő-ráfordításra volt szüksége, mint például egy sertéstartónak. A szántóföldi növénytermesztést jellemező munkaerő-felhasználással összevetve pedig átlagosan négy és félszeres volt a különbség.
Idénymunka
A idénymunkások száma a mezőgazdaságot illetően 2020-ban 2019 hasonló időszakához képest
3,3 százalékkal csökkent, a 2015–2020 közötti időszakot tekintve pedig közel 24 %-os volt a csökkenés mértéke.
Kép: https://pixabay.com/photos/tractor-mower-pasture-meadow-3571452/
Forrás: https://www.agroinform.hu/gazdasag/hianyszakma-idenymunka-gepesz-allattarto-kertesz-pek-53478-001?utm_source=https%3A%2F%2Fwww.agroinform.hu%2F&utm_medium=email&utm_campaign=+Hiányszakmák+a+mezőgazdaságban%3B+segítség+a+sertéstartóknak&lAnalyticId=1964&lAnalyticU=191141&lAnalyticL=https%3A%2F%2Fwww.agroinform.hu%2Fgazdasag%2Fhianyszakma-idenymunka-gepesz-allattarto-kertesz-pek-53478-001