Ilyen szakembereket keres a mezőgazdaság – összefoglaló a hiányszakmákról és az idénymunkáról

2015 és 2020 között 4,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban. Kiderül, hogy melyek legkeresettebb mezőgazdasági szakmák. És mi a helyzet az idénymunkával?

A 2015–2020 közötti időszakban munkaerőpiaci átalakulások zajlottak a mező- és élelmiszer-gazdaság területén. A főbb változásokat az Agrárközgazdasági Intézet az alábbiak szerint foglalta össze:

  • A foglalkoztatottak száma 4,1 %-kal nőtt a mezőgazdaságban 2015 és 2020 között. Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma kisebb mértékben ugyan, de szintén nőtt.
  • 24 %-kal csökkent a nem fizetett családi és időszaki munkaerő-ráfordítást is magában foglaló éves munkaerőegységgel mért munkaerő-felhasználás ebben az időszakban. A fizetett munkaerő-felhasználás aránya kismértékben növekedett.
  • A tesztüzemi adatok alapján mért üzemi fajlagos munkaerő-felhasználás csökkent.
  • Egységnyi területre vetítve a legtöbb munkaerőt a hajtatásos zöldségtermesztő gazdaságok használták, számosállatra vetítve pedig a leginkább munkaintenzív üzemtípusok a vegyes gazdaságok és a baromfitartók voltak.
  • Az előállított standard termelési értékre jutó munkaerő-felhasználás alapján a legnagyobb munkaerőigény a szőlőtermelő és a zöldséghajtató gazdaságokat jellemezte. Egységnyi standard termelési érték előállításához egy szőlészetnek átlagosan hét-kilencszer több munkaerő-ráfordításra volt szüksége, mint például egy sertéstartónak. A szántóföldi növénytermesztést jellemező munkaerő-felhasználással összevetve pedig átlagosan négy és félszeres volt a különbség.
Idénymunka

A idénymunkások száma a mezőgazdaságot illetően 2020-ban 2019 hasonló időszakához képest
3,3 százalékkal csökkent, a 2015–2020 közötti időszakot tekintve pedig közel 24 %-os volt a csökkenés mértéke.

Kép: 
https://pixabay.com/photos/tractor-mower-pasture-meadow-3571452/

Forrás: https://www.agroinform.hu/gazdasag/hianyszakma-idenymunka-gepesz-allattarto-kertesz-pek-53478-001?utm_source=https%3A%2F%2Fwww.agroinform.hu%2F&utm_medium=email&utm_campaign=🚜+Hiányszakmák+a+mezőgazdaságban%3B+segítség+a+sertéstartóknak&lAnalyticId=1964&lAnalyticU=191141&lAnalyticL=https%3A%2F%2Fwww.agroinform.hu%2Fgazdasag%2Fhianyszakma-idenymunka-gepesz-allattarto-kertesz-pek-53478-001

Írd le mit gondolsz róla